Italian (IT)
MENU

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ των μεθόδων μεταμόσχευσης μαλλιών FUE & Strip?
22.02.2013

Θυλακική μεταφορά τριχοθυλακίων (Strip) Vs Θυλακική εξαγωγή τριχοθυλακίων (FUE)

(Από τον Γιώργο Γεωργίου, λειτουργό διαχείρισης ασθενών στην Κλινική Μεταμόσχευσης Μαλλιών HDC)

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια μόνιμη μέθοδος αποκατάστασης μαλλιών κατά την οποία χρησιμοποιούνται τα δικά σου μαλλιά. Μεγαλώνουν επί μονίμου βάσεως, αφού τα μαλλιά που τοποθετούνται αφαιρούνται από τη δότρια περιοχή που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού και έχουν μονιμότητα για μια ζωή, σε αντίθεση με τα μαλλιά στο πάνω μέρος του κεφαλιού, τα οποία πέφτουν λόγω γενετικής δομής.

Οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών έχουν προοδεύσει πολύ τα τελευταία είκοσι χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν διάφορες μέθοδοι . Διάφορα κέντρα αποκατάστασης μαλλιών και χειρούργοι μεταμόσχευσης μαλλιών ακολουθούν τις δικές τους συγκεκριμένες διαδικασίες. Είναι γεγονός ότι μπορείς να βρεις μια πληθώρα διαφορετικών διαδικασιών όταν κάνεις την έρευνα σου, αλλά στην πραγματικότητα οι τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών έχουν εξελιχθεί και τελειοποιηθεί σε μόνο δύο βασικές μεθόδους, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από το να μεταφέρουν ατομικές θυλακικές μονάδες στην ανέπαφη τους γενετική μορφή.

Αυτές οι δύο μέθοδοι είναι η FUE (Θυλακική Εξαγωγή Τριχοθυλακίων) και η STRIP (Τεχνική Εξαγωγής Λωρίδας Δέρματος). Και οι δύο μέθοδοι έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Στη θεωρία και οι δύο είναι κατάλληλες για τη πλειονότητα των ασθενών και ο κάθε ένας μπορεί να καταλάβει ποια καλύπτει καλύτερα στις δικές του ανάγκες μετά από λεπτομερή συνομιλία με τον ειδικό στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών.

Η ιατρική ομάδα της HDC κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας FUE

Η βασική διαφορά μεταξύ FUE και STRIP βρίσκεται στη διαδικασία εξαγωγής των τριχοθυλακίων. Η διαδικασία της τοποθέτησης κατά την οποία τα τριχοθυλάκια τα οποία έχουν αφαιρεθεί εμφυτεύονται στο δέρμα του κεφαλιού, είναι συνήθως παρόμοιες αν όχι και πανομοιότυπες και στις δύο μεθόδους . Η μέθοδος STRIP ή αλλιώς Θυλακική Μεταφορά Τριχοθυλακίων (FUT) θεωρείται ως ο πιο παραδοσιακός τρόπος εξαγωγής μαλλιών από τη δότρια περιοχή, σε αντίθεση με την μέθοδο FUE η οποία θεωρείται πιο σύγχρονη αφού εφαρμόζεται τα τελευταία 10 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της μεθόδου STRIP τα τριχοθυλάκια συλλέγονται σε ομάδες, αφού ο χειρούργος αποκόπτει μια λωρίδα από μαλλιά και ιστό από το πίσω μέρος του δέματος του κεφαλιού. Ακολούθως, η λωρίδα δέρματος πάνω στην οποία βρίσκονται τα μαλλιά κόβεται με το νυστέρι σε ατομικές θυλακικές μονάδες από τους τεχνικούς μεταμόσχευσης μαλλιών, κάτω από μικροσκόπια εφοδιασμένα με οπτικές ίνες για να αποφευχθεί η επαφή θερμότητας με τα τριχοθυλάκια. Στη συνέχεια τοποθετούνται στις περιοχές με τα αραιά μαλλιά η τις φαλακρές περιοχές, όπου ο χειρούργος μεταμόσχευσης μαλλιών έχει κάνει τις δεκτικές θέσεις.

Η πληγή κλείνει με ραφές ή κάποτε με ιατρικά συνδετήρια. Η επανάσταση σε αυτή τη μέθοδο τα τελευταία χρόνια, είναι η χρήση της τριχοφυτικής μεθόδου κλεισίματος. Με αυτή τη μέθοδο προσπαθούμε να μειώσουμε την ορατότητα της γραμμικής ουλής στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Όταν συγκρίνεις αυτή τη μέθοδο με τη διαδικασία FUE, μετά την εξαγωγή της λωρίδας δέρματος, η δότρια περιοχή θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί εντελώς. Χωρίς τη χρήση της τριχοφυτικής μεθόδου κλεισίματος, η ουλή ίσως να είναι ευδιάκριτη εάν ο ασθενής έχει προτίμηση στο να κόψει τα μαλλιά του πολύ κοντά. Επειδή όμως η διαδικασία του STRIP είναι πιο οικονομική, μπορεί να είναι ελκυστική σε κάποιους πελάτες με περιορισμένο προϋπολογισμό.

Παραδοσιακά, εάν χρειάζεται να συλλεχθεί ένας μέγιστος αριθμός τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή, ένας μεγαλύτερος αριθμός τριχοθυλακίων μπορεί να αφαιρεθεί σε μια συνεδρία με τη μέθοδο STRIP, ειδικά σε ασθενείς με πλούσια δότρια περιοχή που ξεπερνά τα 100 τριχοθυλάκια /cm2. Σήμερα μια τυπική FUE διαδικασία μπορεί να συλλέξει 2500-3000 τριχοθυλάκια , σε σύγκριση με μικρότερες συνεδρίες μέχρι 1000 τριχοθυλάκια που γίνονταν στο παρελθόν με FUE, όπου σε κάποιες περιπτώσεις η δότρια λωρίδα δέρματος μπορούσε να έχει 4000 τριχοθυλάκια ή και περισσότερα. Εάν υπάρχει τότε η μέθοδος Strip μπορεί να είναι η πιο κατάλληλη διαδικασία για μια 1η μεταμόσχευση.

Σε περιπτώσεις όπου η έκταση της λήπτριας περιοχής είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία συνεδρία, τότε μπορεί να ακολουθήσει μια δεύτερη μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο STRIP σε χρονική απόσταση περίπου εννέα μηνών ή και αργότερα από την πρώτη διαδικασία. Εκτός από το τριχωτό του κεφαλιού, τριχοθυλάκια με τη μέθοδο FUE μπορούν να αφαιρεθούν και από διάφορα μέρη του σώματος όπως τη γενειάδα, το στήθος, την κοιλιά, τα πόδια κλπ. πράγμα το οποίο διευρύνει σε τεράστιο βαθμό την ποσότητα που μπορεί να δώσει η δότρια περιοχή του ασθενή, ειδικά αν το άτομο είναι δασύτριχο. Οι δύο διαδικασίες μπορούν επίσης να συμπληρώσουν η μια την άλλη όταν συνδυαστούν, αφού μπορούν να εξαχθούν πάνω από 6000 τριχοθυλάκια σε μια συνεδρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας έμπειρος ιατρός μεταμόσχευσης μαλλιών μπορεί να χρησιμοποιήσει τριχοθυλάκια με τη μέθοδο FUE για να καλύψει τυχόν ουλές από προηγούμενες συνεδρίες STRIP.

Η μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών FUE είναι μια προσέγγιση κατά την οποία δεν χρησιμοποιείται νυστέρι ή ραφές με αποτέλεσμα να γίνεται γρηγορότερη ανάρρωση. Κάθε τριχοθυλάκιο αφαιρείται ένα-ένα, κάνοντας τη διαδικασία χρονοβόρα και έντονη. Ένα σημαντικό προτέρημα είναι η ελεγχόμενη και προσεκτική εξαγωγή μαλλιών από τη δότρια περιοχή. Οι επιπλοκές με τη μέθοδο FUE είναι πολύ σπάνιες, και οι ουλές δεν διακρίνονται μετά από μόνο λίγες μέρες. Ο χειρούργος που κάνει την FUE μπορεί να διαλέξει τις θυλακικές μονάδες που θα προσφέρουν τις περισσότερες τρίχες ανά τριχοθυλάκιο και να δημιουργήσει τη μέγιστη παραγωγικότητα. Η μέθοδος FUE χαρακτηρίζεται για τη μη επεμβατική της φύση, η οποία δημιουργεί πολύ μικροσκοπικές ουλές στη δότρια περιοχή που είναι σχεδόν αδύνατον να διακριθούν με το γυμνό μάτι.

Όσων αφορά τη διαδικασία Strip, πρέπει να γίνει σωστά η εξαγωγή και η συρραφή προς αποφυγή γραμμικής ουλής στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Επίσης, ο διαχωρισμός των τριχών σε θυλακικές μονάδες πρέπει να γίνει από έμπειρο προσωπικό προς αποφυγή απώλειας τριχοθυλακίων. Αυτή η απώλεια από μη έμπειρα χέρια μπορεί να φτάσει και το 30%. Όσων αφορά τη διαδικασία FUE πολύ σημαντικός είναι ο σχεδιασμός από πού παίρνονται τα τριχοθυλάκια ούτως ώστε να μη φαίνονται τα κενά από την αφαίρεση των τριχοθυλακίων στη δότρια περιοχή. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείται μικρότερος του 1mm κυλινδρικός εξαγωγέας και πάλι για την αποφυγή ουλών στη δότρια περιοχή. Το πιο σημαντικό απ’όλα είναι τα τριχοθυλάκια που εξάγονται να είναι υγιές χωρίς την καταστροφή ή τον κατατεμαχισμό της ουλής ώστε μια φυσιολογική δότρια να μπορεί να δώσει μέχρι και 7000 τριχοθυλάκια FUE σε 2-3 συνεδρίες.

Οι ικανότητες και η πείρα του γιατρού παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο και στις δύο διαδικασίες. Μια διαδικασία STRIP μπορεί να περιορίσει τον γιατρό στο να χρησιμοποιήσει μόνο τα μαλλιά που βρίσκονται στο αφαιρεμένο δέρμα του τριχωτού του κεφαλιού, γι αυτό τον λόγο πρέπει να βάλει όλη του τη μαεστρία για επαρκή κατανομή ούτως ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η μέθοδος FUE είναι ιδανική επιλογή για μικρές συνεδρίες μεταμόσχευσης μαλλιών, όπως στο να αποκατασταθεί η μπροστινή γραμμή των μαλλιών στα πρώτα στάδια της τριχόπτωσης και σε περιπτώσεις όπου ο ιατρός δε συστήνει τη μέθοδο Strip για κάποιο συγκεκριμένο ασθενή π.χ. εάν το δέρμα του κεφαλιού είναι πολύ τεντωμένο ή αν υπάρχει ήδη ζημιά π.χ. έχει υποστεί άλλες διαδικασίες STRIP.

Η τεχνική FUE προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη διαδικασία FUT ή STRIP, αφού δεν δημιουργεί ορατές ουλές και προϋποθέτει λιγότερη επούλωση και πιο γρήγορη ανάρρωση μετά την εγχείρηση . Αυτή τη στιγμή, η FUE θεωρείται από πολλούς ως η τελευταία και πιο τελειοποιημένη προσέγγιση στη μεταμόσχευση μαλλιών. Παρόλο που είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις βασικές διαφορές των δύο μεθόδων, μόνο ένας ειδικός στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών μπορεί να συμβουλεύσει πια μέθοδος είναι η καλύτερη για σένα, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες ανάγκες και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στην Κλινική Μεταμόσχευσης Μαλλιών HDC σεβόμαστε όλους μας τους πελάτες και είμαστε δεσμευμένοι να τους χειριστούμε σαν ξεχωριστά άτομα. Οι λειτουργοί διαχείρισης ασθενών σε συνεργασία με τους πεπειραμένους χειρούργους της κλινικής μπορούν να προσφέρουν μία εκτενή συνομιλία η οποία θα δώσει λεπτομέρειες για τις επιλογές των διαδικασιών που προσφέρονται. Η τελική απόφαση ανήκει σε εσάς . Η προσέγγιση μας όλα αυτά τα χρόνια, εγγυάται εκατοντάδες ικανοποιημένους πελάτες.

img18

Per chi viene dall'estero?

Per saperne di piu'